« Wróć

Projekt MOSS decor oraz BXB studio

Projektowany obiekt to kameralna altana, pawilon pełniący funkcję lokalnego miejsca spotkań - organizacji imprez, wspólnego grillowania i biesiadowania przy kominku. Jest to przestrzeń ogólnodostępna, otwarta, korespondująca z otaczającym krajobrazem (tereny zielone, park i zbiornik wodny).

Obiekt inspirowany jest tradycyjną polską architekturą drewnianą , prostymi formami domów z bali o konstrukcji zrębowej oraz obiektów takich jak stodoły. Swoim wyglądem nawiązuje również do miejscowego spichlerza – najstarszego tego typu budynku w Małopolsce. Przestrzeń pawilonu została podzielona na dwie strefy, otwartą oraz pozornie zamkniętą. Całość zadaszono prostym dwuspadowym dachem krytym gontem. Całej przestrzeni dramatyzmu dodają dwa rzędy dynamicznie uformowanych stalowych słupów, które podtrzymują drewnianą konstrukcję dachu. Część otarta to obszerny taras do którego przynależy kameralny kamienny kominek. Wydzielone pomieszczenie części zamkniętej tworzy zrębowa, ażurowa, współcześnie formowana struktura z elementów litego drewna. Czerpie ona inspiracje z polskiej tradycji budowlanej – zrębowych konstrukcji drewnianych. Jest to forma transparentna, z możliwością otwarcia na przyległy taras dzięki przesuwnym panelom drzwiowym. Stanowią one nawiązanie do ażurowych przegród drewnianych budynków gospodarczych, w sposób charakterystyczny i bardzo efektowny przepuszczając światło do wnętrza altany. Wspólną część obu stref jest kameralny kominek (otwarty dwustronnie) - w części zamkniętej zlokalizowano miejsce do grillowania.

Poniżej aktualny stan terenu w Ryglicach, który obecnie czeka na przebudowę:

Ryglice stan aktualny_zdj_04               Ryglice stan aktualny_zdj_03

Ryglice stan aktualny_zdj_01               Ryglice stan aktualny_zdj_02

 

 

 

Galeria